marți, 13 martie 2012

Pateuri ca in Valle d`Aosta

Pentru aluat:
1 foaie proaspata de foietaj 
1 ou

Pentru umplutura:
250 gr cascaval
15o gr sunca afumata.

Pregatiere: 20 minute
Preparare: 15 minute
Calorii:..Putineeee..in jur de 600

Foietajul:
Deoarece este foarte usor si crocant, reprezinta 'baza' atat pentru preparatele dulci, cat si pentru cele sarate.
Ingrediente:
200 gr faina
250 gr margarina
100 ml apa
1 varf cutit sare
Framanta faina cu apa si cu sarea pana obtii un aluat omogen, acopera-l cu un servet de bucatarie si lasa-l 20 de minute intr-un loc racoros.Intinde cu sucitorul o foaie din aluat, de forma unui patrat mare, cu groasimea de 5 mm. Pune in centru margarina taiata bucati mici, apoi pliaza marginile aluatului spre interior ca si cum ai face un pachet.Trece usor cu sucitorul pe deasupra, aseaza aluatul pe o folie de aluminiu si lasa-l 5 minute in frigider.
Scoate aluatul din frigider, pune-l pe o planseta si intinde-l cu sucitorul intr o singura directie pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de 1 cm. Impatureste -l in 3 parti (o treime spre interior, apoi acopera cu latura libera partea pliata), apoi intoarce-l la 90grade.
Intinde din nou aluatul in aceeasi directie, pliasa-l in 3, pune-l pe folie de aluminiu si da-l la frigider 30 de minute.Se repeta aceasta operatiune inca de 2 ori. Lasa foietajul la frigider sa se odihneasca cel putin o ora inainte de a-l folosi.
Secrete despre foietaj:
  • Folositi toate ingredientele la temperatura camerei.
  • Nu inlocuiti margarina cu untul, deoarece acesta contine foarte putina apa, si spre deosebire de margarina nu emana vapori.
  • Nu uita sa faci o gaura mica in partea de deasupra a aluatului, pentru ca in timpul coacerii vaporii sa iasa cu usurinta din foietaj.
  • Daca vrei ca foietajul sa prinda o culoare aurie, unge-l cu un ou batut cu putin lapte inainte de a-l introduce la cuptor.
Asta e asa pentru cine se incumeta sa faca acasa foietajul..restul il poate achizitiona din magazin.:)
Sa revenim la pateurile noaste`:P
Intinde aluatul pe planseta si taie 8 dreptunghiuri.Taie sunca felii subtiri, procedeaza la fel si cu cadcavalul...apoi umple cu ele 4 dintre dreptunghiurile de aluat, unse in prealabil cu un ou batut.

Acopera-le cu celelalte 4 dreptunghiuri, pe care le crestezi oblic pe mijloc, si lipeste marginile aluatului trecand peste ele cu rotita dantelata de patiserie sau poti folosi cu usurinta o furculita.Se pot unge deasupra cu putin ou batut.

Asaza pateurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sau unsa cu unt, si coace -le circa 15 minute in cuptorul incalzit la 220 grade C.
Se servesc calde.
Pot usor inlocui micul dejun, pachetelul copiilor la scoala..sau o gustare in familie.
Sunt delicioaseeeeeeeee...:D



Reteta o gasiti si in Delicii in Bucatarie. Antreuri si Gustari. Biblioteca Adevarul.
 STIATI CA:
"Prima mentiune despre branza Fontina, din care se prepara in mod traditional aceste pateuri, dateaza din anul 1200??Aceasta este produsa exclusiv din lapte integral nepasteurizat de bovine, hranite mai ales cu furaje proaspete in timpul verii si cu fan local in restul anului."

4 comentarii:

  1. Cat sunt de buneeeeeeeeeee....Si eu fac si cat sunt calde, dispar urgent din farfurie...
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador foietajul asa ca pateurile tale ma incanta la maxim!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc fetelor.Si eu iubesc foietajul..si mai ales calde aceste pateuri..pff,de lins degetele:P
    pupici:*Va mai astept in vizita.

    RăspundețiȘtergere